De bioresonantie-therapie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam als zender en ontvanger op kan treden van electromagnetische trillingen. In de bioresonantie-therapie worden deze afgifte en opname van trillingen gebruikt voor de diagnose van de energetische toestand, het testen van medicamenten etc. en voor de behandeling. Trillingen planten zich voort in de ruimte (denk aan geluid). De trillingen van het menselijk lichaam dus ook.

Via electroden worden de trillingen van de patiënt opgenomen en met behulp van kabels in het apparaat geleid. Omgekeerd kan het apparaat trillingen terugzenden naar de patiënt. Het menselijk lichaam zendt verschillende trillingen uit, iedere cel, weefsel, orgaan heeft zijn eigen specifieke trilling, samen vormen zij het individuele trillingsbeeld van de persoon. Een persoon zendt harmonische trillingen uit. Bij zieken wordt het trillingsbeeld verstoord door trillingen van bijv. bacteriën of pesticiden. Deze ziekmakende (pathogene) of ziekelijke (pathologische) trillingen zijn disharmonisch.

Het doel van de therapie is deze disharmonische trillingen af te bouwen. Dit kan door ze in spiegelbeeld, oftewel geïnverteerd toe te dienen. Hierdoor worden de disharmonische trillingen verminderd of zelfs gewist. Niet alleen de geinverteerde disharmonische trillingen van de patiënt zelf kunnen op deze manier toegediend worden, maar ook die van lichaamsvreemde stoffen zoals allergenen en pesticiden. Door niet alleen de disharmonische trillingen geïnverteerd toe te dienen, maar ook de harmonische trillingen versterkt toe te dienen, wordt de zelfgenezingskracht versterkt.