EAV is de afkorting voor Electro Acupunctuur naar Voll. Ze is gebaseerd op de klassieke acupunctuur, de naaldacupunctuur. Deze klassieke acupunctuur is via Frankrijk in de 18e eeuw naar Europa gekomen. De Franse arts Dr. De La Fuye maakte reeds in het begin van de jaren 50 een apparaat om de acupunctuurpunten te vinden. De huid heeft op de plaats van een acupunctuurpunt ongeveer 10% minder weerstand.

In 1953 ontdekte de Duitse arts Dr. Schmidt dat pathologisch veranderde organen een overeenkomstige verandering in het betreffende acupunctuurpunt deed ontstaan. Hij bracht het nu zo bekende begrip "Zeigerabfall" naar voren. In datzelfde jaar begon Dr. Reinhard Voll, in 1909 in Berlijn geboren, zijn onderzoek naar acupunctuur.

Hij ontwikkelde in samenwerking met Ing. Werner een apparaat, KUF Diatherapunkteur, dat in 1955 voor het eerst in de openbaarheid werd gebracht. Met dit apparaat kon men meten en behandelen. Dr. Voll heeft door zijn intensieve onderzoeken een systematische diagnose- en therapiemethode gevonden, die nu zijn naam draagt. Zijn grote verdienste is het toekennen van de organen en orgaandelen aan de meridianen. Hij vond de zogenaamde controlemeetpunten en de sumatie-meetpunten en ontdekte een groot aantal nieuwe punten en zelfs nieuwe meridianen, die hij vaten noemde.